Blog

Blog

MOVEMBAR u Novembru

by | 15.11.2023. | Vijesti

Novembar je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca. Svakog novembra, širom svijeta, ovaj mjesec dobija i naziv movember, odnosno „brkati novembar“ kada muškarci simbolično ne briju bradu ili puste samo brkove, kako bi podigli svijest o malignim oboljenjima (prevenciji raka, ranoj dijagnostici i uspješnom liječenju).

Fondacija Movembar i kampanja

Movembar“ se obilježava od 2003. godine, sa inicijativom pokrenutom iz Australije, kako bi se podigla svest o „muškim“ oblicima raka – kancer prostate i testisa. Cilj kampanje “Movembar” je širenje svijesti i informisanje o fizičkom i mentalnom zdravlju muškaraca kao i prevencija malignih oboljena i samoubistava.

Rak prostate i testisa

RAK PROSTATE je zloćudni tumor koji se pojavljuje kod muškaraca starijih od 40 godina. U početnoj fazi i duži vremenski period simptomi su neprimjetni. S obzirom da je većina spororastućih tumora niskog stepena zloćudnosti, stope preživljavanja su velike kod osoba kod kojih je dijagnostikovan u ranom stadijumu i u 98 posto slučajeva je izlječiv.

RAK TESTISA je jedna od rijetkih malignih bolesti koja zahvata prvenstveno mlađe muškarce od 18-35 godina. Na sve veću pojavu ovog oboljenja kod mlađe skupine muškaraca utiče današnji brz način života (izloženost hroničnom stresu, nezdrave životne navike) zato je bitno osvijestiti muškarce o riziku obolijevanja od raka testisa te ih edukovati o važnosti redovnog pregleda i samopregleda. Rak testisa je visoko izlječiva bolest, čak u 95 % slučajeva, pogotovo ako se otkrije na vrijeme.

Rana prevencija i dijagnostika

Rak prostate se može rano otkriti laboratorijskim analizama krvi i mokraće, specifičnim tumor markerom PSA (prostata specifični antigen), pregledom prostate kod urologa, i kasnije ciljanom biopsijom i citoskopijom. Prvi znak raka testita nejčešće je uvećanje ili pojava čvorića (otvrdnuća) na testisima zato su u prevenciji itekako važni samopregledi i fizikalni pregledi testisa, nakon toga potrebno je obaviti ultrazvuk skrotuma i analizu krvi na tumorske biljege beta-hCG, alfa-feto protein (AFP) i laktat dehidrogenaze (LDH).

CAREOLL je medicinski softver koji pored toga što omogućava elektronsko vođenje medicinske dokumentacije zdravstvenih ustanova, ima razvijen i laboratorijsko informacioni sistem. Sistematično vođenje i dostupnost medicinskih podataka na jednom mjestu doprinosi bržoj i boljoj dijagnostici i ranoj prevenciji.

CAREOLL aplikacija omogućava evidentiranje svih laboratorijskih i dijagnostičkih analiza, dokumentovanje laboratorijskih rezultata i dodatnih pretraga na nalaz. Kroz kontrolne preglede omogućava upoređivanje vrijednosti različiti testova, mjerenja, posmatranja za lakše praćenje i uočavanje odstupanja i varijacija. Na nivou zdravstvenog kartona omogućava evidenciju riziko faktora i bitnih stanja pacijenta. CAREOLL Lab namijenjen je za realizaciju laboratorijskih analiza. Dobijeni rezultati analiza se automatski porede sa referentnim vrijednostima. U slučaju odstupanja, rezultati su  naglašeni različitim bojama i oznakama koje upozoravaju u kojoj mjeri određeni rezultat odstupa od zadatih referentnih vrijednosti. Omogućava i poređenje sa prethodnim analizama pacijenta.  Takođe, zahvaljujući automatizaciji cjelokupnog laboratorijskog procesa, od uzimanja uzroka do realizacije analize, smanjena je mogućnost greške prilikom utvrđivanja i izdavanja rezultata.