Blog

Blog

31.1. – Nacionalni dan borbe protiv pušenja

by | 31.01.2024. | Vijesti

Nacionalnim danom borbe protiv pušenja doprinosimo širenju svjesti o duvanskoj epidemiji.

Pušenje predstavlja najveći pojedinačni faktor rizika po zdravlje. Trenutno je jedan od najvažnijih javnozdravstvenih izazova u svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje se povezuje sa 7.2 miliona smrti godišnje u svijetu. To je više nego ukupan broj umrlih od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze. Konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda, kao i izlaganje duvanskom dimu znatno doprinosi razvoju bolesti, invalidnosti i prevremenom umiranju u svim starosnim grupama. Zbog toga je, prema MKB, pušenje svrstano u bolesti pod šifrom F17.2 kao “sindrom ovisnosti o duvanu”.

 

Posljedice pušenja po zdravlje

1) Štetno djelovanje pušenja na svim živim ćelijama organizma može se manifestovati kao nekontrolisani rast ćelija i njihovo bujanje, razvijajući zloćudne tumore. Oko 95% umrlih od raka pluća bili su pušači.

2) Pušenje uzrokuje suženje krvnih sudova, ubrzan protok krvi, povećan arterijski krvni pritisak. Pušači od infarkta miokarda oboljevaju četrdeset puta učestalije od nepušača.

3) Na organima za disanje pušenje uzrokuje pojačano stvaranje sluzi, opstruktivne bolesti pluća sa suženjem bronhiola i smanjenim strujanjem vazduha kroz pluća, hronični bronhitis, emfizem. Oko 70-80% umrlih zbog opstruktivnih bolesti pluća bili su pušači.

4) U organima za varenje pušenje uzrokuje smanjeno izlučivanje sline u ustima. Takođe su česte promjene na sluznici usne šupljine (leukoplakija), gubitak apetita, žgaravica, podrigivanje, hronična upala želučane sluznice, želučani i duodenalni čir.

5) Uticaj pušenja na nervni sistem odražava se kao tremor, nesanica, nemir, razdražljivost, usporen prenos podražaja, pad koncentracije i radne sposobnosti, smanjenje sposobnosti pamćenja.

6) Pušenje znatno utiče na reproduktivno zdravlje. Kao posljedica pušenja može izostati menstrualni ciklus, nastati pobačaj, sterilnost ili impotencija. Dokazano je da žene, koje puše više od 20 cigareta na dan, imaju tri puta veći rizik od neplodnosti ili od vanmaternične trudnoće.

7) Pušenje smanjuje prenos kiseonika jer se ugljen-monoksid, štetni sastojak duvanskog dima, 200 puta brže veže za hemoglobin (nosilac kiseonika) nego kiseonik. Zbog toga je snabdijevanje organizma kiseonikom smanjeno.

8) U koštano-mišićnom sistemu pušenje uzrokuje smanjenje koncentracije kalcijuma i fosfora u organizmu. Posljedica toga su poremećaji kalcifikacije, odnosno mineralizacije kosti i osteoporoza. Takođe je uočeno smanjenje ili povećanje mišićnog tonusa ili kontrakcije mišića kod pušača.

 

Pušački status pacijenta

U toku razgovora sa pacijentom, prikupljaju se neophodni podaci radi uspostavljanja opšte kliničke slike i radi utvrđivanja prave prirode bolesti. Ljekar vrlo često provjerava pušački status pacijenta. Na taj način prikuplja podatke o faktorima koji predstavljaju rizik za zdravlje pacijenta.

Korištenjem medicinskog informacionog sistema omogućeno je isticanje određenih stanja i riziko faktora u zdravstvenom kartonu pacijenta.
U aplikaciji CAREOLL omogućeno je kreiranje struktuiranih elemenata anamneze. Kao struktuirani element anamneze može se kreirati i pušački status. Zahvaljujući struktuiranim podacima, prilikom unosa nalaza, u okviru anamneze moguće je označiti i istaknuti hronična stanja pacijenata, alergije ili riziko faktore .

Dodavanje struktuiranog elementa anamneze

Označen podatak ostaje dokumentovan i vidljiv prilikom svakog otvaranja zdravstvenog kartona pacijenta.

Pušački status označen kao riziko faktor

Pušački status označen kao riziko faktor

 

Kako pušači trebaju kontrolisati svoje zdravlje?

Podsjećamo Vas na važnost obavljanja sistematskog pregleda, te na pulmološke i kardiološke preglede.

Ono što svaki pušač može najviše napraviti za svoje zdravlje jeste da ugasi posljednju cigaretu, okrene život u svoju korist i da šansu svom zdravlju.